Viskašķīgākie cilvēki Latvijā dzīvo Jelgavā
Publicēts 21. aprīlī, 2011.
Viskašķīgākie cilvēki sastopami Jelgavā. No viņiem kašķīguma ziņā daudz neatpaliek gulbenieši un siguldieši. Vismiermīlīgāk noskaņotie ļaudis mīt Latgalē – Krāslavas un Dagdas novados.

Izpētot katras rajona tiesas pirmajā instancē iesniegto civillietu skaitu, žurnāls „Lietišķā Diena” nonācis pie secinājuma, ka visvairāk tiesās iesniegto lietu skaits uz vienu tūkstoti iedzīvotāju attiecīgajā novadā pagājušajā gadā bijis Jelgavā – 74 civillietas. Otri kašķīgākie bijuši gulbenieši – 68 civillietas un trešie – siguldieši ar 64 civillietām uz tūkstoš iedzīvotājiem. 

Augsta iedzīvotāju aktivitāte ir arī Rīgas un tuvāko novadu tiesās. Pa tiesām patīk dzīvoties arī Aizkraukles un tās tuvākās apkaimes iedzīvotājiem. Vismiermīlīgākā sabiedrības daļa dzīvo Latgalē, sevišķi - Krāslavas un Dagdas novadā, kur gada laikā uz tūkstoš iedzīvotājiem iesniegta tikai 21 civillieta. Tāpat mierīgi dzīve rit arī Ludzā. 

Rajonu tiesās nonāk civillietas par darba lietām, vecāku un bērnu attiecībām, laulību šķiršanu, parādu piedzīšanu. Pēdējo gadu laikā lielu daļu tiesu darbu aizņem tieši parādu piedziņas lietas, jo ekonomikas sarukuma laikā daudzi uzņēmēji nespēja noturēties virs ūdens, bankrotēja un atstāja aiz sevis nesamaksātus rēķinus. 

Loģiski spriežot, lielākajai tiesvedības aktivitātei vajadzētu būt reģionos, kur iedzīvotāji ir ekonomiski ražīgāki, kur cilvēkiem arī ir līdzekļi finansēt tiesvedības procesu. Sekojot šādai loģikai, visaktīvāk vajadzētu tiesāties tieši Rīgas iedzīvotājiem, bet tā nav. Iespējams, kāri uz tiesāšanos bieži vien nosit tās ilglaicīgums. Piemēram, pašlaik Rīgas pilsētas atsevišķās rajonu tiesās pirmais lietas izskatīšanas datums var tikt noteikts pat pēc diviem gadiem, tāpēc daudzi iedzīvotāji un uzņēmēji atmet ar roku tiesu lietām, lai pasaudzētu nervus.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: